u muzeju logo СР SR EN

Бићу твоје огледало [1]


Јелена Спаић

     Пројекат Незаштићени сведок замишљен је као низ интервенција на сталним музејским поставкама, интерполација дела савремених уметника и реинтерпретација феномена музеја у најширем смислу. Тако створени мини-мета музеји полазе од огледалног принципа, да би се трансформисали у праву палату дисторзија и екстензија не само музеја, већ и перцепције и рецепције уметничког дела и музејског предмета који излази из сејф мода и постаје незаштићени сведок. Супротстављајући се Трокслеровом ефекту[2] Незаштићени сведок се приближава утопијском концепту стварања тоталног музеја[2]. Незаштићени сведок бр.2 првобитно је био конципиран за Музеј ПТТ. Радни наслов замишљене изложбе Љубавни случај или трагедија службенице ПТТ[4] је вишеструко обележио њену судбину. Изложба је током лета стопирана због великог броја оболелих радника Поште од вируса Ковид 19, а сви пројекти Музеја ПТТ заустављени су, смрзнути до даљњег. Паника.

Прикажи више


У здравом музеју здрав дух


Ана Кнежевић

     Mens sana in corpore sano – у здравом телу здрав дух старинска је изрека коју ћемо радо употребити у свакодневном разговору, у јавном говору, током писања. Користићемо је и не размишљајући о њој и њеној историји као делу онога што се сматра општом културом. Јасна је и привлачна игра речима: ко има здраво тело, имаће и здрав дух, и обратно - ко има здрав дух, имаће и здраво тело. То је сажето упуство за срећан живот: вежбај своје тело и биће ти здрав дух, и тренирај свој дух, па ће ти бити здраво тело. Исто би се могло применити и на музејску анатомију: одржавај предмете на музејској „интензивној незиˮ (Шола) здравим и ширићеш здрав музејски дух, и заразно шири музејски дух који здравље чува интензивном негом и имаћеш здрав музеј. Укратко, то би била упутства за срећан живот „музејског музејаˮ (Булатовић).

Прикажи више


Фрида, јеси л’ чула за Лу Рида? [1]

Предраг Делибашић

Lou Reed – Metal Machine Music, dupli LP, RCA Records, Jul 1975.


     Једна од најпознатијих урбаних легенди у рок музици је да је Лу Рид снимио овај албум јер је дуговао издавачу још једну плочу. Наравно, права истина може бити и другачија. Чињеница је да је Лу Рид и пре волео да се занима чудним звуцима/буком, те да је у неколико наврата, нешто пре него је умро, изводио овај материал у потпуности на концертима. Како год, овај дупли ЛП је објављен јула 1975. и састоји се од четири стране, свака од по 16-ак минута, са тиме да четврта страна има тзв. закључану рилну и понаваља се у недоглед, тачније све док сами не скинемо иглу с плоче. Покушавао сам у више наврата да преслушам албум у дигиталном формату и било је момената када бих био заиста усхићен звуцима са њега, као и момената када нисам могао да га слушам. Недавно сам га купио на винилу и преслушао у целости. Чињеница је да је Metal Machine Music један од првих авангардних албума са “буком”, а не правом музиком (мада, то је дискутабилно) и први од стране једног тако познатог уметника као сто је Лу Рид. Сама техника снимања је више пута описивана и скоро увек су неки другачији моменти били помињани. Можда нека званична истина постоји, али ми је лепше да једноставно не мислим превише о томе и да пробам да се утопим у звуке албума. А он другачије делује у зависности како се слуша. Појачајте звук и то је чиста бука. Смањите га и чућете хиљаде зрикаваца како певају оду сунцу у предвечерје у савани у Африци. На интернету су успорене верзије, верзије са посебним левим и десним каналом, итд. Ремек-дело од лика који је знао да направи гомилу одличних али и гомилу дозлабога досадних ствари. Мени је тортура да слушам Walk on the Wild Side. Ово није.

Прикажи више